Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie waarbij bewegen en spelvormen als middel worden gebruikt om inzicht te krijgen in eigen gedrag. Het praten staat niet centraal maar het lijfelijk ervaren. In de therapie worden lichaamsgerichte methodieken aangeboden, waarbij bewegingsgedrag en bewegingspatronen naar voren komen. Dit bewegingsgedrag is te koppelen aan het gedrag binnen dagelijkse situaties. Als zich binnen dit gedrag problemen voordoen gaan we oefenen met nieuw en passend gedrag. Zo kunnen problemen binnen gedachte-gevoel- gedrag te verminderd- of verholpen worden.
PMT wordt binnen het gezondheidscentrum Oost Gelre ingezet voor kinderen, jongeren en volwassenen die verschillende problemen in het dagelijks leven ervaren. Dit kunnen problemen zijn op school of op het werk, sport of hobby, of thuis.
Hulpvragen kunnen zijn:
- omgaan met (faal)angsten
- omgaan met impulsiviteit of boosheid
- grenzen leren aangeven
- verbeteren van communicatie
- leren uiten van emoties en negatieve opgedane ervaringen
- omgaan met spanning/stress
- (zelf)vertrouwen vergroten
- leren samenwerken
- omgaan met regels
Wie ben ik?
Ik ben Anne van de Kracht en ik ben psychomotorisch therapeut bij Bravo Psychomotorische Therapie Oost-Gelre. Ik werk met passie en enthousiasme voor het vak! En met passie voor bewegen!

Anne van de Kracht
0643885657

De PMT geven wij in onze Gymbox. Dit is een kleine sportzaal met verschillende sport- en spelmaterialen (sensomotorisch materiaal) die we tijdens de PMT kunnen gebruiken.
Het adres van de Gymbox is: Mercatorstraat 44, Lichtenvoorde.
Hoe wordt PMT vergoed?
Ter kennismaking zal als eerste een intakegesprek worden gepland. De intake bedraagt €40,-. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en met de therapievorm. We bespreken de hulpvraag en bedenken van daaruit de eerste doelen voor de PMT. Wanneer PMT wordt aangeraden door de huisarts, stelt de huisarts een medisch verwijsbrief op.
Er zijn verschillende manieren waarop de PMT vergoed kan worden:
- PMT vergoeding kan vanuit de jeugdwet via de gemeente vergoed worden wanneer andere behandelvormen vanuit de gemeente niet passend zijn, of wanneer het naast een andere behandeling staat. Zij bepalen of er een beschikking kan worden afgegeven voor de PMT.
- Via de zorgverzekering (van ouders) als de PMT is opgenomen in de polis. Ook wil de gemeente vaak dat PMT eerst vergoed wordt vanuit de zorgverzekeringswet. Wij zijn geregistreerd Vaktherapeut bij de Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen (FVB). Door deze registratie kan de PMT bij verschillende zorgverzekeraars geheel/gedeeltelijk vergoed worden (http://zorgwijzer.nl/vergoedin...).
- PMT kan ook vergoed worden via PGB. Een verwijzing van een medisch specialist is niet noodzakelijk. Je kunt ook zelf contact met ons opnemen door te bellen of te mailen.
- Mochten bovenstaande opties niet mogelijk zijn, dan zal de PMT volledig zelf betaald moeten worden. Vanaf 1 januari 2022 bedraagt het tarief voor een behandeling €75,- per behandeling. Via deze weg is het niet noodzakelijk om een medisch verwijsbrief te hebben.
Contact opnemen
Heb je vragen over de PMT of zou je jezelf willen aanmelden, dan kun je contact opnemen via ons mailadres: [email protected]
Ook kun je onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij contact met jou op.